Docentenreis naar Bergen-Belsen

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Commissie Didactiek en Activiteiten van de Vereniging voor docenten in geschiedenis en staatsinrichting (VGN) nodigen docenten uit om deel te nemen aan een studiereis naar het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen op 1 en 2 februari 2019.

U verdiept zich in de geschiedenis van deze beladen plek en bespreekt met de educatieve afdeling van het museum hun didactische uitgangspunten. Stilgestaan wordt bij de vraag hoe je een bezoek aan een vervolginsgplek met leerlingen voorbereid, maar ook hoe de verhalen uit Bergen Belsen in de klas kunnen worden ingezet. In hoeverre kunnen schokkende beelden in de klas gebruikt worden? Welke unieke verhalen zijn aan Bergen Belsen verbonden?
Naast een uitgebreide rondleiding over het terrein, werkt u zelf met bronnen die thema’s belichten als: ‘de omwonenden van het kamp’, ‘Nederlandse gevangenen in Bergen Belsen’ en ‘Bergen Belsen als Displaced Persons Camp na 1945’. Een overlevende van het kamp zal haar familiegeschiedenis met u delen.

We vertrekken op 1 februari om 08.00 uur vanaf station Assen, waar u op zaterdag 2 februari om 17.00 uur weer wordt afgezet.
De kosten voor deelname zijn €195 voor niet-VGN leden en €175 voor leden van de VGN, inclusief overnachting, diner en lunch.

Voor aanvullende vragen en inschrijving kunt u contact opnemen met Wout Sijtsma van de Commissie Didactiek of Christel Tijenk van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork – christel@kampwesterbork.nl