Groeten van Leo, een kind in kamp Westerbork

Schrijfster Martine Letterie baseerde zich voor het verhaal op de briefjes, tekeningen en foto’s van Leo Meijer, die op 9-jarige leeftijd via kamp Westerbork naar Auschwitz werd weggevoerd en vermoord.
Meer dan 18.000 Joodse kinderen werden tijdens de oorlogsjaren uit Nederland weggevoerd en vermoord. Leo Meijer is een van de weinige kinderen van wie tastbare herinneringen bewaard zijn gebleven.
 
‘Lieve Sint en Piet,’ schreef Leo in december 1943 in kamp Westerbork. ‘Ik ben heel erg blij met dat rol pepermunt en ik geeft  u nu het laatste stuk roggebrood voor het paard (…) mijn vader is ziek en ik vind het in Westerbork erg naar. Weet u nog van vroeger toen ik nog in Zwijndrecht woonde en dat u mij toen een locomotief met wagens en rails gegeven heeft en ik weet dat u in Barak 66 komt en dan komt  ik ook.’ Op het tekenpapier dat hij van de Sint kreeg tekende Leo het dagelijks leven in kamp Westerbork en herinneringen aan zijn leven in Zwijndrecht. Zoals een tekening met een circus en olifanten. Het vroegere buurmeisje van Leo vertelt over Leo’s circusbezoek.
Het boek is rijk geïllustreerd met de tekeningen, briefjes, schrijfoefeningen en foto’s van Leo.   

Met het boek Groeten van Leo, een kind in kamp Westerbork, een uitgave van Uitgeverij Leopold, wil het Herinneringscentrum Kamp Westerbork ook jongere kinderen vertellen over de geschiedenis van kamp Westerbork. Voor kinderen in de leeftijd van 8-10 jaar bestaan er slechts weinig jeugdboeken over dit thema.
Bij het boek wordt lesmateriaal ontwikkeld.

Groeten van Leo, een kind uit kamp Westerbork kost € 13,95 exclusief verzendkosten en is te bestellen per e-mail.