Eenzaam in de oorlog

Met grommende motoren rijden vrachtauto's de straat in. Het dreigende geluid vult zijn kamertje en Eddy voelt de trillingen van de zware wagens in zijn bed. Het lijkt alsof de monsters regelrecht naar binnen rijden. Droomt hij dit? Is het een nachtmerrie? Piepende remmen, marcherende zware laarzen, het lawaai is nu overal. Hij draait zich om tussen zijn bezwete lakens. Met zijn handen tegen zijn oren probeert hij zichzelf tegen de herrie te beschermen, maar het wordt harder en harder.

1944. Eddy weet: hij is nergens veilig. Gescheiden van zijn ouders moet hij onderduiken, steeds weer op een ander adres - achttien verschillende - en telkens bij andere mensen. Nooit hoort hij ergens bij, altijd vormt hij een gevaar voor anderen en doordat hij steeds moet hoesten, ook voor zichzelf. Lukt het om uit handen van de Duitsers te blijven? Als hij maar niet naar Westerbork hoeft...

Kinderboekenschrijfster Martine Letterie baseerde dit verhaal op de oorlogsherinneringen van politicus Ed van Thijn. Met het boek Eenzaam in de oorlog, een uitgave van Uitgeverij Leopold, wil het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de betekenis van de onderduik vertellen en de ervaringen van kinderen die destijds gevangen zaten in kamp Westerbork overdragen op kinderen van nu. Bij het boek wordt lesmateriaal ontwikkeld, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Eenzaam in de oorlog kost € 14,95 exclusief verzendkosten en is te bestellen per e-mail.