Zoeken

Meer dan zeventig jaar zocht Edith Nagel-Ossendrijver naar haar moeder Jeanne van Emden. Bewijs van haar dood was er niet, zodat Edith tot op hoge leeftijd hoop hield dat haar moeder onverwacht zou komen binnenlopen. Die kans was niet zo groot: Jeanne van Emden was Joods, doof en deed als radicaal-socialiste spionagewerk voor het verzet.

In Zoeken naar mijn moeders moeder beschrijft Yoeke Nagel haar moeders eindeloze zoektocht langs archieven en overlevenden. Dit doet ze aan de hand van intieme gesprekken met haar ouders over herinneringen en dossiervondsten. Steeds duidelijker blijkt daarbij hoe het geheugen vervormd wordt door – vaak kinderlijke – fantasiebeelden en angsten.

Het incomplete maar stoere levensverhaal van de verdwenen Jeanne van Emden beïnvloedt de persoonlijke keuzes van haar nazaten. Als de aanslagen in 2015 in Parijs plaatsvinden, wordt bovendien voelbaar hoe de oorlog nog altijd zelf ondergedoken zit in de naoorlogse generatie. Hoe bevrijd je je daarvan? Zoeken naar mijn moeders moeder is geschreven vanuit de overtuiging dat je de geschiedenis niet kunt afsluiten, als je hem niet hebt vastgelegd.

Zoeken kost € 16,95 (exclusief verzendkosten) en is te bestellen per e-mail.

Terug naar overzicht