Vervoer en bereikbaarheid

Gelegen op 10 km ten noorden van Westerbork, ligt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen. Om precies te zijn op 1,7 km ten oosten van de dorpskern. Het centrum is op diverse manieren bereikbaar. Voor fietsers beschikt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over een grote fietsenstalling, terwijl het aangrenzende parkeerterrein naast auto’s ruimte biedt voor bussen en aparte plaatsen kent voor minder validen. Voor laatstgenoemde groep zijn tevens rolstoelen beschikbaar.

Bereikbaarheid met de auto
Per auto is het museum bereikbaar via de snelweg A28. Komt u uit de richting Utrecht / Zwolle, dan neemt u bij Beilen afslag 31 richting Westerbork. Na het verlaten van de snelweg volgt u de borden richting Hooghalen. Vanaf de volgende afslag staat het Voormalig kamp Westerbork aangegeven.

Komt u uit de richting Groningen, dan neemt u bij Assen de afslag 31a Assen-Zuid. Na het verlaten van de snelweg volgt u borden richting Hooghalen, als snel wordt het Voormalig kamp Westerbork aangegeven.

Trein
Wanneer u een deel van uw route naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aflegt per trein, kunt u uitstappen op station Assen en Beilen. Station Beilen is alleen per stoptrein bereikbaar. Kijk voor reisplanning, prijzen, vertrek- en aankomsttijden op www.ns.nl.

Busvervoer
Kijk voor de actuele vervoersmogelijkheden en reistijden op de http://9292.nl/.

Houdt u er rekening mee dat u vanaf het busstation Hooghalen ca. 2 km oostwaarts moet lopen om uw bestemming te bereiken. Er kan helaas geen vervoersservice geboden worden over deze afstand. 

Naar het kampterrein
Het terrein van kamp Westerbork en het Nationaal Monument Westerbork bevinden zich op een afstand van 3 kilometer van het Herinneringscentrum. Het museum en het kampterrein zijn met elkaar verbonden door educatieve wandelroutes. Fietsend is het kampterrein te bereiken via de geasfalteerde toegangsweg.

Het is niet toegestaan met een bus, auto of motor naar het kampterrein te rijden. Nabij het kampterrein heeft Astron, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie, de hier geïnstalleerde radiotelescopen in gebruik. Naast elektronische apparaten verstoren ook auto’s en bussen in de buurt de observatiewerkzaamheden van Astron. Bij overtreding van deze regel riskeert u een boete.

Pendelbus
Wij raden u daarom aan de afstand naar het terrein lopend af te leggen of gebruik te maken van de pendeldiensten die het Herinneringscentrum met vrijgestelde bussen onderhoudt op dagen dat het Herinneringscentrum geopend is tussen 11.00 en 16.30 uur. Het entreeticket voor het museum  geeft tevens toegang tot de pendelbus.. Wanneer u het museum niet wilt bezoeken, kunt u in de bus tickets kopen (alleen enkele rit á €2,00).

Kijk hier voor de tijden van de pendelbus tussen het museum en het kampterrein.