Drentse Regenboogweek

Tijdens de Drentse Regenboogweek, van 7 tot 14 oktober, is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een expositie te zien met aandacht voor de homovervolging in nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de oorlog verscherpte het naziregime in Nederland bestaande wetgeving. Net als in Duitsland wilde de bezetter homoseksualiteit in Nederland bestraffen. Vervolging zoals in Duitsland vond in Nederland niet plaats, wel was je als homo extra verdacht.

Doodstraf
In Duitsland werden vanaf 1934 steeds meer mannen opgepakt op verdenking van homoseksualiteit. De gearresteerden werden opgesloten in gevangenissen, tuchthuizen en steeds vaker concentratiekampen. Straffen liepen op van gedwongen castratie tot de doodstraf. Vanaf 1940 werden alle Duitse mannen die meer dan één keer wegens homoseksualiteit waren veroordeeld, na afloop van hun tuchthuisstraf naar een concentratiekamp gestuurd. Er zijn waarschijnlijk 50.000 tot 60.000 homoseksuele mannen gearresteerd, vooral Duitsers en Oostenrijkers.

Tiemon Hofman
In de tentoonstelling zijn foto’s te zien en persoonlijke verhalen te lezen. Zoals dat van de Groninger Tiemon Hofman. Hij werd in 1941 op 16-jarige leeftijd opgepakt vanwege zijn geaardheid. De rechter veroordeelde Tiemon op grond van verordening 81/40. Hij werd vastgezet in het Groningse huis van Bewaring en in het rijksopvoedingsgesticht De Kruisberg bij Doetinchem. Ook na de oorlog hield Tiemon Hofman een strafblad, waardoor hij nooit een gewone baan kreeg.

Drentse Regenboogweek
De gangexpositie maakt onderdeel uit van de Drentse Culturele Regenboogweek. Van 7 tot en met 14 oktober organiseren, naast Herinneringscentrum Kamp Westerbork, ook De Nieuwe Kolk in Assen, kerken en bibliotheken, verschillende activiteiten. Met filmavonden, discussies en lezingen wordt aandacht gevraagd voor de acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's) in Drenthe.

COC
Een van de organisaties die betrokken is bij de Culturele Regenboogweek is het COC Groningen&Drenthe. De belangenvereniging is volop actief om de positie van LHBT's in de provincies Groningen en Drenthe te verbeteren. De Regenboogweek kwam er op initiatief van de Provincie Drenthe. Sinds 2016 is Drenthe een regenboogprovincie, de eerste van Nederland.

De teksten in de expositie zijn van de site Vervolgd Verlangen op TweedeWereldoorlog.nl van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het COC.
 

Terug naar overzicht