Kinderen met een ster

Daar zat op een steen het kleine meisje, 3 jaar jong, moederziel alleen in een gevangenis in Amsterdam. Het was juli 1944 en ze was bang. Het meisje was verraden op haar onderduikadres. Haar vader en moeder zaten ergens anders ondergedoken.

Lous Steenhuis-Hoepelman komt op 26 augustus speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar vertellen wat er in de oorlog met haar gebeurd is. Dat doet ze als levende bron in de tentoonstelling Kinderen met een ster. Deze juniorexpositie Kinderen met een ster gaat over de levens van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen.

Als het in 1942 te gevaarlijk wordt voor de Joodse Lous Hoepelman en haar familie moeten ze onderduiken. Lous wordt verraden en komt in kamp Westerbork terecht. Ze komt in het kamp aan als meisje van drie jaar zonder vastgestelde naam en zonder papieren en wordt daarom genoteerd op een lijst van ‘onbekende kinderen’. In 1944 worden alle 51 'onbekende kinderen' naar Bergen-Belsen en later naar Theresienstadt gedeporteerd, waar ze in 1945 worden bevrijd. Terug in Nederland wordt Lous herenigd met haar moeder.

Om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven naar Lous Steenhuis-Hoepelman te komen luisteren en met haar te praten worden ouders uitgenodigd tijdens de vertelling zelfstandig het museum te bezoeken.

Lous Steenhuis-Hoepelman zal op 26 augustus vanaf 14.00 uur aanwezig zijn in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Terug naar overzicht