Ooggetuigenlezing Nederlands-Indië

Op 15 augustus wordt de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië herdacht. Om hierbij stil te staan worden er op zondag 13 augustus en dinsdag 15 augustus twee ooggetuigenlezingen in het museum gegeven. De lezingen zijn vrij toegankelijk voor bezoekers van het museum. De aanvangstijd van deze lezing is 14.00 uur.

zo 13 augustus 2017

Martje Saveur

Na de bevrijding keert de moeder van Martje als weduwe met haar dochtertjes terug naar Nederland, met als enig bezit een koffertje. Door de jaren heen gaat het koffertje mee met iedere verhuizing, maar blijft het altijd gesloten achter in een kast. Pas jaren na de dood van haar moeder durft Martje het koffertje te openen. uit het koffertje komen brieven, telegrammen, paspoorten, voedselbonnen en menukaarten van de bootreis naar Indië. Martje besluit haar ouders achterna te reizen en zo de puzzelstukjes aan elkaar te leggen. Martje laat zien met een terugblik van nu en herinneringen van toen hoe oorlog het leven van mensen op zijn kop zet en al bij de kleinsten diepe sporen achterlaat.

di 15 augustus 2017

Annemarie ten Brink

Annemarie ten Brink maakt de oorlog in Nederlands-Indië mee; als de Japanners het land bezetten in 1942 is ze elf jaar oud. Haar vader wordt krijgsgevangene gemaakt. Moeder , Annemarie en de rest van het gezin komen in verschillende kampen terecht, waaronder kamp Semarang-Karang Panas, waar ze overleven onder zware omstandigheden.

Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 blijkt de vrijheid van korte duur. Vanwege de Indonesische vrijheidsstrijd (Bersiap) is het te gevaarlijk buiten het kamp en veranderen Japanse soldaten in degenen die hen juist beschermen in de kampen. Uiteindelijk wordt het vaderloze gezin in december 1945 naar Nederland gestuurd en bij familie opgevangen. Annemarie vertelt haar verhaal op deze historische datum in kamp Westerbork om aandacht te vragen voor het verhaal van Indië, maar vooral ook om te laten zien wat oorlog met mensen doet.

Terug naar overzicht