Ooggetuigenlezing Ebel Dijkman

In het weekend van 8 en 9 juli organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork verschillende activiteiten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de genocide in Srebrenica. Op zondag 9 juli om 14.00 uur vertelt oud Dutchbat-militair Ebel Dijkman zijn verhaal.

Ebel Dijkman is geboren in 1949 in Muntendam. Hij was in 1995 bedrijfsmaatschappelijk medewerker bij de Dutchbat III missie in Srebrenica. In de laatste maanden van de uitzending vervult Ebel ook de rol van leken-pastor. Dit, omdat de beide geestelijke verzorgers met verlof in Nederland verbleven en niet in staat waren om terug te keren naar de enclave.

Ebel wil het verhaal van Srebrenica doorgeven. Als lid van Dutchbat III ziet hij de deportaties van de moslim bevolking in de warme dagen van juli 1995 voor zijn ogen plaatsvinden. “Tientallen bussen en vrachtauto’s stonden gereed. Hartverscheurende taferelen speelden zich voor ons af. Mannen werden van hun gezinnen gescheiden en apart afgevoerd. Het was eigenlijk gewoon net Schindler’s List, maar dan in kleur.” In slechts drie dagen weten de Bosnische – Serviërs alle vluchtelingen te deporteren. Wat achterblijft is slechts de leegte van de compound. "Donderdagvond werd het stil. Opeens was er tijd om na te denken. Alles was echter allemaal zeer onduidelijk en je merkte dat het zekere in het onzekere omsloeg." Na deze korte periode van onzekerheid keert Dutchbat en ook Ebel Dijkman terug naar huis.

Na de val van de enclave is de klap bij zowel de overlevenden van de genocide, de Dutchbatters als hun familie en vrienden groot. Duizenden nabestaanden dragen nog altijd de pijn van het verlies van dierbaren in hun hart. Zij mogen verbitterd zijn. Ik kan dat begrijpen.”

De lezing is vrij toegankelijk voor bezoekers van het museum.

Terug naar overzicht