Persona Non Grata

Na de Reichskristallnacht op 9 november 1938 kwam een grote stroom vluchtelingen naar Nederland. Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork werd gebouwd. Het Joodse volk, maar ook homoseksuelen, Sinti en Roma pasten niet in het beeld van Nazi-Duitsland. Ze zijn ongewenst. Ze zijn Persona Non Grata!

Hoe voelt het om ongewenst te zijn? Dit thema is terug te vinden in de voorstelling van Heddy Lester en Frank Affolter (broer en zus). Liedjes worden afgewisseld met emotionele verhalen: over een jonge man aan de vooravond van zijn executie en over een NSB-er die de keuze maakt een ‘verkeerde’ vrouw te trouwen. Persona Non Grata vertelt de verhalen die anno 2016 had-den kunnen plaatsvinden, want tot op de dag van vandaag zijn er veel groeperingen die niet worden geaccepteerd.

De ouders van Heddy Lester (1950), zangeres en actrice van Surinaams-Joodse afkomst, ontmoetten elkaar in het concentratiekamp Vught. Het oorlogsverleden blijkt van grote invloed op de kinderen te zijn. Hierover maakte ze de voorstelling 10 Duizend zakdoeken in 2008. Daarnaast maakte ze eigen voorstellingen, zoals Foute Sarahs en, op dit moment, Persona Non Grata. In 1977 deed ze mee aan het Eurovisie Songfestival met De Mallemolen, dat geschreven werd door haar broer Frank Affolter (muziek) en Wim Hogenkamp (tekst).De voorstelling Persona Non Grata begint op zondag 13 november om 14.00 uur in het museum van Kamp Westerbork. Kaarten kosten € 12,50 (€ 4,00 voor vrienden) en zijn te reserveren via info@kampwesterbork.nl of 0593-592600.

Terug naar overzicht