Nog even langs de fotograaf

Op zondag 4 oktober vertelt regisseur Rudi Boon over zijn indringende documentaire Nog even langs de fotograaf in het museum van Kamp Westerbork. De film gaat over de vergeten fotografe Annemie Wolff. Haar nalatenschap is een zeer bijzondere collectie portretten die Wolff midden de oorlog maakte van honderden van haar Joodse buurtgenoten in Amsterdam-Zuid, velen droegen de gele ster. Zij zijn op beeld vastgelegd in 1943, het laatste jaar waarin de grote razzia’s plaatsvonden. Nu, zeventig jaar later, zijn de foto’s voor overlevenden en nabestaanden van grote emotionele en historische betekenis. Over de oorlog sprak Annemie Wolff nooit, maar de foto’s vertellen haar verhaal.

Documentairemaker Rudi Boon vraagt zich af of je een mens pas echt leert kennen onder extreme omstandigheden, wanneer hij het verhaal hoort achter deze bijzondere fotoserie. Parallel aan het ontrafelen van de verhalen achter de portretten schetst hij een beeld van de jonge fotografe die haar eigen beschadigde leven in dienst stelde van de vervolgden, niet door fotograferen alleen.

De foto's die Annemie Wolff maakte zijn tot en met 4 oktober tevens te zien in de tentoonstelling Oorlogskinderen in de Rivierenbuurt, in de beeldentuin van het museum. Wat zijn de elementen in haar leven die haar tot het maken van de serie hebben bewogen? Wat is de invloed van het feit dat zij zelf oorlogsslachtoffer was? Hoe kwam het dat ze het vertrouwen genoot van de Joodse buurtbewoners die op de valreep door haar een portret lieten maken?

Voorafgaand aan de documentaire zal filmregisseur Rudi Boon een toelichting geven in het museum van Kamp Westerbork. Daarna beantwoordt hij vragen uit het publiek. De filmvoorstelling Nog even langs de fotograaf begint zondag 4 oktober om 14.00 uur. Toegang tot de voorstelling is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.

Terug naar overzicht