'Ooit'

Zaterdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Op die dag geeft filosofe en schrijfster Miriam Guensberg een lezing over haar zojuist verschenen roman Ooit in het museum van Kamp Westerbork. In zowel haar nieuwste boek als het vorig jaar verschenen Poolse tranen legt Guensberg een verbinding tussen gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en het nu. Tijdens de bijeenkomst zal Guensberg aan de hand van voorgelezen tekst- en filmfragmenten spreken over de impact van oorlog op een individu. Zeventig jaar na de bevrijding staat de wereld nog altijd in brand.

In Ooit vindt journalist Ben Salomon aantekeningen van een Poolse vrouw die in de laatste twee jaar van de Tweede Wereldoorlog in vrouwenstrafkamp Oberlangen gevangen zat. Hoe pijnlijk de ervaringen van deze jong gestorven Poolse Ewa Kosinsky ook waren, ze is altijd blijven hopen op een betere wereld. Als hij in Ter Apel twee Syrische vluchtelingen ontmoet, realiseert hij zich dat de geschiedenis zich herhaalt.

Qua thematiek sluit Ooit aan op Miriam Guensbergs vorige boek Poolse tranen. In deze roman draait het om het bewogen levensverhaal van een Pools Joodse arts die bij de Eerste Poolse Pantserdivisie heeft gevochten. Hoewel de Tweede Wereldoorlog inhoudelijk een rol speelt in de vertelling, is het geen oorlogsroman, maar een verhaal over de troostende kracht van vriendschap en liefde, hoop op een betere toekomst, daadkracht en levensmoed.

Miriam Guensberg staat de royalties van Ooit af aan Stichting Vluchteling.

De lezing van Miriam Guensberg op Wereldvluchtelingendag begint om 14.00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.
 

Terug naar overzicht