Gedeeld Verleden, gedeelde verhalen

Op zaterdag 21 maart 2015 organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een afwisselend programma over de geschiedenis van de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland in het kader van hun Gedeeld verleden, gedeelde verhalen. Na de Tweede Wereldoorlog verruilden vele Indische Nederlanders en Molukkers noodgedwongen het tropische Nederlands-Indië voor het koude Nederland. Op 21 maart 1951 kwam de ‘Kota Inten’ als eerste boot in Nederland aan met Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen. Veel van hen kwamen terecht in woonoord Schattenberg. Welke verhalen delen zij? Wat hebben zij meegemaakt? 
 
Zaterdag 21 maart staat in het teken van woonoord Schattenberg. Zo zijn de documentaire Woonoord Schattenberg (RTV Drenthe) en de film Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen (Daan & Laan 2012) te zien en is er een rondleiding met speciale aandacht voor die periode van het kamp.

Beide films worden doorlopend vertoond in het museum. De rondleiding over woonoord Schattenberg start om 14.00 uur bij de slagboom op het kampterrein. Deelname is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.

De vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort, Vught, Westerbork en Arnhem organiseren elk jaar rond 21 maart activiteiten in het kader van Gedeeld verleden, gedeelde verhalen.

Indisch Herinneringscentrum – 20 maart
In het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem vertelt auteur Sylvia Pessireron op vrijdag 20 maart over haar boek Gesloten koffers over de Molukse Itja Hatuopar, een ex-KNIL militair. In de lezing gaat Pessireron verder dan het boek. Ze zoomt in op de volgende generatie, die opgroeit met het verdriet van de ouders. Pessireron vraagt zich af of er een parallel is te trekken met radicaliserende moslimjongeren. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door Brenda Frans (zang) en Robin van Geerke (piano). Ook gaat Wim Manuhutu in gesprek met Sylvia Pessireron en Esther Captain. Deze activiteit begint om 14.00 uur (tot 17.00 uur) in Kumpulan (Velperweg 147 Arnhem). Entree is 5 euro; aanmelding is mogelijk via www.indischherinneringscentrum.nl

Nationaal Monument Kamp Amersfoort – 21 maart
Dominee Julius Rutumalessy vertelt op zaterdag 21 maart om 11.00 uur in Nationaal Monument Kamp Amersfoort over zijn herinneringen aan zijn komst naar Nederland. Ds. Rutumalessy kwam als 10-jarig jongetje in mei 1951 aan. Hij had grote verwachtingen: “Eindelijk zou ik nu de blanken ontmoeten, die ik alleen van films in de tangsi kende". Ze werden in barakken gehuisvest met andere gezinnen; later ging de familie naar het woonoord Genapium (Gennep, Noord-Limburg). Heer-Maastricht was zijn eerst kerkelijke gemeente als pastor van de Molukse Evangelische Kerk (GIM). Aanmelding voor deze activiteit is mogelijk via info@kampamersfoort.nl; entree en deelname zijn gratis. Zie www.kampamersfoort.nl voor meer informatie.

Nationaal Monument Kamp Vught - 22 maart
Op 22 maart (12.30-13.30 uur) verzorgt Simone Berger voor (groot-)ouders en hun (klein-)kinderen een workshop Familiegeschiedenis in barak 1B. Zij vertelt hoe we verhalen bij onze (groot-)ouders weer levend kunnen maken, om ze door te kunnen geven aan volgende generaties. “Persoonlijke voorwerpen kunnen de zintuigen prikkelen en herinneringen oproepen aan de jeugd en het leven in Nederlands-Indië, maar ook de moeilijke eerste jaren in Nederland. Zo kunnen generaties met elkaar in gesprek gaan om de vragen te stellen die men altijd nog wilde stellen. Ook als de familie geen wortels heeft in Nederlands-Indië of op de Molukken, kunnen deelnemers geïnspireerd worden. De geschiedenis van onze (voor-)ouders is onze erfenis, die mag niet verloren gaan.” Barak 1B is de laatste authentieke kampbarak van Kamp Vught, waarin onder meer de geschiedenis wordt belicht van woonoord ‘Lunetten’, waar honderden Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen werden gehuisvest.
Aanmelding is mogelijk tot 20 maart via info@nmkampvught.nl o.v.v. het aantal personen of te bellen met (073) 656 67 64. Deelname is inbegrepen bij de entree van het museum (6 euro 18+ of 3 euro 10 t/m 17 jaar). Aansluitend is het mogelijk om deel te nemen aan de rondleiding door NM Kamp Vught om 14.00 uur (deelname 2 euro/ 1 euro 10 t/m 17 jaar). Zie ook www.nmkampvught.nl (agenda).

Achtergrond
Het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Azië en de gevolgen van de dekolonisatie van Nederlands-Indië, zoals de komst van Indische repatrianten en Molukkers naar Nederland. De drie andere herinneringscentra hebben een rol gespeeld in de opvang van Molukkers destijds. In Kamp Amersfoort arriveerden de KNIL-militairen en hun gezinnen vanaf 21 maart 1951 om gedemobiliseerd te worden en een medische test te ondergaan. Vanuit Amersfoort werden zij door Nederland verspreid, o.a. naar woonoord Lunetten (Kamp Vught) en naar woonoord Schattenberg (Kamp Westerbork).
 

Terug naar overzicht