Herdenking Verzetsgraf

Op 20 september 1943 fusilleerde de Duitse bezetter tien verzetsstrijders op het Witterveld bij Assen. Ze werden in het crematorium van kamp Westerbork verast. De stoffelijke resten werden vervolgens achter het gebouw begraven. Op deze plek bevindt zich nu het Verzetsgraf. Daarnaast zijn in 1944 bij de achtermuur van het gebouw - meestal in het geheim - nog eens 52 mannen geëxecuteerd. Naast vier Joodse kampgevangenen en twee represailleslachtoffers. Hun stoffelijke resten zijn na de oorlog herbegraven in Groningen, Beilen en Loenen.

Op donderdag 23 april 2015 zal er een officiële herdenking plaatsvinden bij het Verzetsgraf van kamp Westerbork. Dat doorgangskamp Westerbork ook fungeerde als heimelijke executieplaats voor verzetsmensen en Joden uit Noord-Nederland is minder bekend. Daarom is er een documentaire gemaakt over dit tot nog toe weinig belichte aspect van de geschiedenis van kamp Westerbork. De overdenking zal worden uitgesproken door prof. dr. Marjan Schwegman; directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Programma

Vanaf 13.30 uur Ontvangst op het kampterrein

14.00 uur  Stille tocht
                 Herdenkingsprogramma
                 Bloemlegging

De Koninklijke Landmacht verzorgt de muzikale bijdragen. Een ieder is van harte welkom de herdenking bij te wonen. Er wordt een gratis pendelbus ingezet tussen het Herinneringscentrum en het terrein van kamp Westerbork. 

Voor meer informatie over de inhoud van het programma klik hier.

Terug naar overzicht