'Andere Achterhuizen'

Op zondag 28 december aanstaande vertelt Marcel Prins over zijn onderzoek naar Andere Achterhuizen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zijn moeder overleefde de oorlog in onderduik. Marcels zoektocht naar zijn familiegeschiedenis resulteerde in diverse boeken en digitale uitgaven met Joodse onderduikverhalen. Een ander verhaal is dat van zijn opa, die werd gearresteerd toen hij door het Vliegenbos fietste terwijl dat ‘Verboden voor Joden’ was. Marcel maakte hierover de film Het Misdrijf van Abraham Prins. De documentaire over zijn grootvader – die uiteindelijk in Auschwitz is vermoord – is tevens te zien in het museum.

Spreekt men over de onderduik dan denkt men vaak aan Anne Frank. Maar hoe verging het duizenden andere Joden die in de Tweede Wereldoorlog onderdoken in Nederland? Velen van hen werden alsnog opgepakt, gedeporteerd en vermoord in concentratiekampen. Filmmaker Marcel Prins verzamelde verhalen van 23 Joden die waren ondergedoken. Zij zaten op 1 of 42 adressen, ontvingen warmte of slaag, zaten in de stad of op het platteland, zijn verraden of juist niet. Marcel bundelde de verhalen in een website het boek Andere Achterhuizen. Hij vertelt over zijn onderzoek alsook over zijn moeder, die de oorlog overleefde in onderduik.

Marcel Prins’ opa Abraham Prins trof een ander lot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onderweg naar een afspraak fietste hij door het Amsterdamse Vliegenbos, terwijl dat verboden was voor Joden. Hij werd gearresteerd en via kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Marcel had veel vragen over het leven en de dood van zijn opa. Hoe kwam hij precies aan zijn einde en vooral: wat ging eraan vooraf? Als ode aan zijn grootvader, maar ook om zijn verhaal door te vertellen aan zijn kinderen en volgende generaties maakte Marcel de documentaire Het Misdrijf van Abraham Prins.

De lezing van Marcel Prins in het Herinneringscentrum begint op 28 december om 14.00 uur. Aansluitend zal de documentaire worden vertoond. Het bijwonen van de lezing en het bekijken van de documentaire zit bij de entreeprijs voor het museum inbegrepen. Kijk voor meer informatie over het werk van Marcel Prins op www.andereachterhuizen.nl.
 

Terug naar overzicht