Een brandende herinnering

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vond de eerste openlijke vervolging van de Joden in Duitsland plaats, de Reichskristallnacht.
Zaterdag 9 november 2013 is het 75 jaar geleden dat zich op diverse plaatsen in Duitsland de Reichskristallnacht voltrok. In heel Duitsland werden Joden aangevallen, er werden synagogen en winkels in brand gestoken én winkels en bedrijven van Joden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. Tijdens de Kristallnacht werden 400 Joden vermoord of tot zelfmoord gedreven. Met een speciaal herdenkingsprogramma wordt  die dag in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aandacht gevraagd voor deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Het programma start om 16.30 uur met een ooggetuigenlezing in het Herinneringscentrum en wordt afgesloten met een fakkeltocht waarbij in het buitenprogramma door diverse sprekers ook de verbinding met het heden wordt gelegd.

Programma

Zaterdag 9 november 16.30 - 17.15 uur (gratis deelname)
- Ooggetuige Mevrouw Mirjam Weitzner-Smuk maakte de Kristallnacht mee en vertelt hierover
- Duitse jongeren vertellen over de Reichskristallnacht
- Muziek van Klezmer & Co.

Zaterdag 9 november 17.30 - 18.30: Fakkeltocht (gratis deelname)
De fakkeltocht start vanuit het Herinneringscentrum onder leiding van muziek van Klezmer & Co. Tijdens het buitenprogramma lezen Duitse jongeren de namen van een aantal grote Duitse steden die zijn getroffen tijdens de Kristallnacht en het getal van mensen, die vanuit die steden naar Nederland zijn gevlucht. De vluchtelingen, die  in kamp Weserbork in de deportatietrein moesten stappen en de oorlog niet overleefden.
Uit het tekstfragment van Werner Bloch uit de Westerbork Cahier, die ook wordt voorgedragen, blijkt hoe deze ooggetuige aankijkt tegen de vluchtelingen van toen en de vluchtelingen van nu. Volgens hem hebben ze nog steeds hetzelfde lot. Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, vertelt meer over de vluchtelingen in deze tijd. Hoe is het bijvoorbeeld nu met de vluchtelingen in Syrië?

Zondag 10 november 14.00 uur (toegang bij museumprijs inbegrepen)
- Ooggetuige Mevrouw Mirjam Weitzner-Smuk maakte de Kristallnacht mee en vertelt hierover
 

 

Terug naar overzicht