Ooggetuigenlezing Felix Bakker


 
Negenenzestig jaar na de capitulatie van het Japanse keizerrijk, op 15 augustus 1945, vertelt ooggetuige Felix Bakker over zijn oorlogservaringen. Hij heeft jarenlang dwangarbeid moeten verrichten onder extreme omstandigheden tijdens de Japanse bezetting van Nederlands Indië. Op zondag 17 augustus om 14.00 uur doet hij zijn verhaal in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. “Het is een wonder dat ik 'De Dodenspoorweg’ heb overleefd.”

Felix Bakker is op 16 oktober 1925 in Batavia (hedendaags Jakarta) geboren. Goed op de hoogte van de Japanse oorlogsdreiging meld hij zich als 16-jarige als vrijwilliger voor het korps mariniers. Dagenlange vuurgevechten kunnen de Japanse opmars echter niet verhinderen, en in maart 1942 wordt Felix door de Japanners als krijgsgevangene in een kamp opgesloten.

Na enkele maanden wordt Felix per goederenwagon naar Thailand gedeporteerd. De treinreis is een verschrikking. Direct na aankomst wordt Felix gedwongen om dwangarbeid te verrichten aan de beruchte Birma-Siam spoorlijn. Dit werk is zo zwaar en de gevangenen krijgen zoveel besmettelijke ziekten en slecht te eten, dat er veel doden vallen. Het wordt al snel 'De Dodenspoorweg’ genoemd.

Na de capitulatie van Japan in augustus 1945 wordt de bevrijding gevierd. Felix is dan echter nog niet vrij om te gaan waar hij wil. De Nederlandse krijgsgevangenen krijgen een jungletraining in Thailand, om vervolgens te worden ingezet tegen de Indonesische vrijheidsstrijders rond Soerabaja. Pas toen Felix 75 jaar werd, lukte het hem zijn verhaal te vertellen. “Toen wist ik dat het belangrijk is om te vergeven.”


Op zondag 17 augustus vertelt Felix Bakker over zijn beleving van de oorlogsjaren in Nederlands-Indië in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om 14.00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.

Terug naar overzicht