Bergen-Belsen en daarna

'Auschwitz en Sobibor waren vernietigingskampen. Bergen-Belsen was dat niet, het was een crepeerkamp. De vijftien maanden die we er gezeten hebben, hebben diepe indruk op mij gemaakt. We werden er geconfronteerd met dingen waarvoor je kinderen normalerwijze juist behoedt. Al de eerste dag kreeg ik in het washok een lijk te zien. Een gezond uitziende gevangene die was doodgeschoten. Hij had waarschijnlijk geprobeerd zich te verstoppen in een van de barakken.'

Micha Gelber is vierenhalf jaar oud als de Duitsers Nederland binnenvallen. Die tiende mei 1940 herinnert hij zich ook zo scherp dat daar zijn leven begint. Zeven, bijna acht is Micha als hij in Westerbork komt, vijf maanden later wordt hij met zijn vader, moeder en oudere broer op transport gesteld naar Bergen-Belsen. Het gezin maakt in april 1945 deel uit van het zogenaamde Verloren Transport, de trein met ruim tweeduizend gevangenen uit Bergen-Belsen die door de nazis oostwaarts wordt afgevoerd tot ze op 23 april door de Russen nabij het dorpje Tröbitz worden bevrijd.

Het gezin overleeft, Micha groeit op, emigreert met ouders en broer in 1951 naar Israel en komt door een speling van het lot uiteindelijk weer uit in Nederland.

Micha Gelber | 9789074274333 | 146 pagina's

Bergen-Belsen en daarna kost € 8,95 en is te bestellen per e-mail. Nu tijdelijk zonder verzendkosten.

Terug naar overzicht