Vluchtelingen Aller Tijden

Vanwege 80 jaar Vluchtelingenkamp Westerbork zijn twee speciale tentoonstellingen te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In het museum hangen affiches van beeldend kunstenaar en oud-kampgevangene Ralph Prins. Daarnaast vertelt de expositie Vluchtelingen Aller Tijden verhalen van vluchtelingen toen en nu.

In de gangexpositie Vluchtelingen Aller Tijden wordt het schilderij De Ontheemden van de Groninger kunstschilder Geert Schreuder getoond. Door middel van verhalen in koffers worden de verhalen van mensen op de vlucht verteld.

Ralph Prins
De expositie affiches is samengesteld uit werken van Ralph Prins (1926-2015). Hij werd in 1942 met zijn moeder en grootmoeder door de Duitse bezetter naar Barneveld overgebracht. Vanuit daar werd hij naar kamp Westerbork gedeporteerd. Tijdens Ralph zijn verblijf in kamp Westerbork ontmoette hij diverse kunstenaars, zoals de tekenaars Jos Gosschalk en Leo Kok. Op 4 september 1944 werd Ralph Prins op transport gesteld naar Theresienstadt. In 1945 maakte hij de bevrijding mee in Tsjechoslowakije.

Amnesty International
Na de oorlog ontwikkelde Ralph Prins zich tot een vooraanstaand beeldend kunstenaar, tekenaar, schilder, typograaf en fotograaf. Hij ontving verschillende internationale prijzen, onder meer voor zijn politiek bewogen affiches voor Amnesty International. Een selectie hiervan is nu te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Ralph Prins ontwierp ook het Nationaal Monument Westerbork (1970). De omhoog gebogen rails beeldt de wanhoop van de gevangenen in kamp Westerbork uit.