Veel meer vondsten dan verwacht

Rond zeventig kratten met bodemvondsten, ongeveer drie kubieke meter materiaal: dat is het resultaat van de eerste fase van het archeologisch onderzoek bij de voormalige commandantswoning en de vroegere vuilstort van Kamp Westerbork.  Dat is veel meer dan in eerste instantie werd verwacht. Vooral de drie opgravingsputten op de vuilstort leverden een constante stroom aan materialen op. Opvallende vondst in één van de putten is een halfvergaan boekje in het oud-Duitse schrift; op een andere plek lagen vijf kunstgebitten. Ook is een zilveren zegelring met monogram en een hanger met davidster gevonden.
In de afgelopen week is een enorme hoeveelheid glas, aardewerkscherven en onherkenbare brokjes metaal door vrijwilligers van de ergste modder ontdaan. Deze vondsten liggen nu te drogen en te wachten op nader onderzoek. Dat onderzoek vindt plaats in het museum: bezoekers kunnen van dichtbij bekijken hoe de deskundigen aan het werk zijn. Gezien de grote hoeveelheid materiaal is de verwachting dat niet alles op tijd schoongemaakt kan worden. En dat dus ook het beoordelen van de vondsten langer gaat duren.  

De archeologen beginnen op woensdag 28 december met hun werkzaamheden in het museum en zijn (op werkdagen) bezig tot en met vrijdag 6 januari. Niet alleen kunnen bezoekers toekijken, ook zal een van de archeologen dagelijks om 12.00 uur en 14.00 uur een presentatie geven over de vorderingen.