Jobbe Wijnen - Een hele uitdaging

We proberen in het materiaal van de vuilstort een logische ordening aan te brengen. We sorteren het op ‘functiegroep’, wat wil zeggen dat we bijvoorbeeld spullen uit het ziekenhuis scheiden van persoonlijke eigendommen en kleding. Alles krijgt zijn eigen categorie en net als je denkt alle functiegroepen wel zo’n beetje te hebben, vind weer iets waar je een nieuwe groep voor moet bedenken, zoals woensdag het hoesje van een persoonsbewijs.  

Het publiek helpt prettig mee in het determineren. Soms als ik iets terzijde leg, omdat ik echt niet weet wat het is, buigt zich plots een bezoeker over de tafel en zegt: ‘Dat is een ophoudertje voor een jarretelkous en dat daar een glaasje voor een bepaald type lotto spel.’ Geweldig die hulp! Ook André Kemper, een vrijwilliger van RAAP die zogezegd kwam ‘aanwaaien’, kijkt continu mee en doet een behoorlijke duit in het zakje als het om determinaties gaat. 

Van de vondsten hebben een aantal bijzondere het nieuws al gehaald, zoals de zilveren zegelring met inscriptie en een hanger met Davidster, maar eigenlijk komen er dagelijks bijzondere vondsten bij. Donderdag nog een herenschoen waarin een vooroorlogs muntje verborgen zat en een haarklemmetje met daarin nog altijd een pluk haar. ‘Is dat nu haar van een dame die in Auschwitz is omgekomen…?’ Een vreemde gewaarwording.

De vondsten dragen een keur van merkjes en labeltjes. Ook deze zijn een ware uitdaging. We hebben er overdag niet veel tijd voor, dus vaak gaat de archeologie van de dag naadloos over in de archeologie op internet in de avonduren, op zoek naar een datering van bijvoorbeeld een ‘Beka hartgummi’ kammetje, een flesje ‘Rote Farina Marke’ parfum en een blikje Boxberger Entfettungstabletten, een middel tegen zwaarlijvigheid. Elke vondst heeft zijn eigen verhaal, en roept zijn eigen vragen op over de haar betekenis en functie in het kamp. 
Klik hier om terug te gaan naar de beginpagina over het archeologisch onderzoek