Het Westerborkpad

Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) in samenwerking met Kenniscentrum Groen en Handicap. De route loopt van de Hollandsche Schouwburg (tijdens de oorlog een verzamelplaats voor Joden in Amsterdam) naar het voormalig kamp Westerbork.

De initiatiefnemer van het Westerborkpad is Jan Dokter. In 2005 werd Jan Dokter uit Hoorn 70 jaar. Hij schreef in oktober van dat jaar: ‘Waarom wil ik 60 jaar na het vreselijk gebeuren met mijn eigen ogen de plaats zien vanwaar mijn familie is gedeporteerd naar vernietigingskampen? Ter nagedachtenis aan mijn familieleden liep ik de route van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. Dat was de inspiratiebron van het projectteam om van het Westerborkpad een heel bijzonder pad te maken.’ In januari 2012 nam een groep geoefende wandelaars het Westerborkpad officieel in gebruik.

Het Westerborkpad is in totaal 336 kilometer lang. Je wandelt niet alleen langs de spoorlijn, maar ziet er ook historische sporen en gedenkplaatsen. Onderweg vind je ruim 60 historische locaties zoals onderduikadressen, werkkampen en synagogen.

De route is onderverdeeld in 31 etappes variërend in lengte van 5,2 tot 18,5 km. Het pad is rolstoeltoegankelijk en volledig rood-blauw gemarkeerd. Meer informatie over het pad, de etappes en de bijhorende geluidsfragmenten vind je op http://www.westerborkluisterpad.nl/