Jerusalem StoneDeze steen, gehouwen uit de heuvels bij Jerusalem, is een geschenk van de staat Israël. Het gedenkteken is op 3 maart 1993 onthuld door de toenmalige Israëlische president Chaim Herzog, in aanwezigheid van koningin Beatrix en vele belangstellenden. Een dergelijke steen werd ook in Auschwitz en in Bergen Belsen geplaatst. De Jerusalem Stone is geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de naziterreur en kamp Westerbork.

De steen is voorzien van de Bijbeltekst '…en mijn smart staat mij bestendig voor ogen' (Psalm 38 vers 18). Tijdens zijn toespraak bij de onthulling ging toenmalige Israëlisch president Herzog in op de verschrikkelijke misdaad van de nazi's maar ook op het verzet daartegen door Nederlanders. Hij zei ondermeer het volgende:

'(…)Toen Nederlands vrijheid werd vertrapt onder de laarzen van de Nazi-horden werd hier in Westerbork, het kamp tot een dodelijke val, van waaruit de transporten met mensen hun laatste weg gingen. Nu wij hier staan, doemt voor ons geestesoog de beeltenis op van de duizenden gekwelden en gefolterden en gedenken we hun onschuld, hun afgebroken leven, de vreselijke misdaad die zijns gelijke niet kent in de geschiedenis der mensheid. Wij gedenken ook de zonen en dochters van Nederland, die als in een stroom van kolkende lava hun leven in de waagschaal stelden om misschien een op tienduizend levens te redden of hun leed te verzachten. Wij denken aan u, vrienden, die de mens als evenbeeld van God behouden heeft en ons tot broeders geworden bent. (…)'