Markering spoortracé

Kamp Westerbork was een deportatiekamp: het symbool voor deze plek was en is de trein. In eerste instantie stoppend en vertrekkend bij het station Hooghalen, vanaf november 1942 in het kamp. Hetzelfde pad dat vanaf het station aan de spoorlijn Zwolle-Assen naar en in het kampterrein liep en waarover tienduizenden voort sjokkend en strompelend met bagage bepakt zijn gegaan, werd het traject waarover de trein nog veel meer mensen aanvoerde.

Kort na de bevrijding is de spoorlijn weggehaald om elders een nieuw gebruik te krijgen. Echter kunt u het spoor nog volgen langs het spoortracé. Dit zijn bielzen die aan de weg staan. Op deze bielzen staan alle transporten die vertrokken zijn vanuit Kamp Westerbork. Ook staat bij elk transport waar deze heen ging en hoeveel mensen er vervoerd werden.

U kunt dit arrangement combineren met een kop koffie, gebak en/of lunch bij restaurant Het Grote Zand. Mocht u vragen hebben over het eten dat geserveerd wordt bij Het Grote Zand, dan kunt u telefonisch contact opnemen met Het Grote Zand via 0593 592205.

Na of voor uw bezoek aan Het Grote Zand en/of uw wandeling komt u naar het Herinneringscentrum toe, waar u kunt kiezen uit de volgende activiteiten.


Reserveren is noodzakelijk, minimaal vijf werkdagen voor uw geplande bezoek. Dit kan per mail of telefonisch: 0593-592600. Reserveringen zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Prijzen zijn afhankelijk van het arrangement dat gekozen wordt