Ooggetuigenlezing

De laatste zondag van iedere maand is gereserveerd voor een lezing door een ooggetuige: iemand die vertelt over de eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vaak is de gastspreker een oud-gevangene van kamp Westerbork. Ook voormalig verzetsstrijders, onderduikers en mensen met een andere achtergrond komen aan het woord. De lezingen zijn vrij toegankelijk voor bezoekers van het museum en beginnen om 14.00 uur.

Programma.

Zondag 28 april: Over Philip Mechanicus
Zijn kleindochter Elisabeth Oets en zijn biograaf Koert Broersma verzorgen samen een ooggetuigenlezing over Philip Mechanicus (1889-1944). Hij was een joodse journalist die met In Depot een van de meest complete en indringende dagboeken heeft geschreven over het leven in Kamp Westerbork.

Zondag 26 mei: Micha Bruinvels
Micha Bruinvels maakte vorig jaar – precies 75 jaar later - dezelfde reis die zijn oma maakte: van Amsterdam naar vernietigingskamp Sobibor. Op 29 mei 1943 kwam Froukje Bruinvels – Van Gelder aan in kamp Westerbork. Ze werd 1 juni op transport gezet. Haar kleinzoon verbleef in 2018 dezelfde drie nachten op het kampterrein en reisde daarna door met de trein naar Oost-Europa.

De ooggetuigenlezingen worden verzorgd door het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden. Wilt u ook een gastspreker aanvragen? Kijk dan hier voor meer informatie.
 

Terug naar overzicht