19 mei 2019 - Nationale Herdenking Vervolging Sinti en Roma

Op 19 mei 2019 is het 75 jaar geleden dat 245 Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd. 214 van hen zouden de vervolging niet overleven.

Op 19 mei 2019 wordt met de Nationale Herdenking Vervolging Sinti en Roma aandacht besteed aan wat in het Romani de Porajmos, de Romani genocide of Holocaust, is komen te heten. Centraal op deze dag staan de familiegeschiedenissen van de vervolgde Sinti en Roma. Hun persoonlijke verhalen worden verteld door overlevenden en nabestaanden uit de verschillende naoorlogse generaties. Een belangrijke rol is er eveneens voor muziek: diverse zigeunerorkesten zullen stukken ten gehore brengen waarin het grote leed van de vervolging naar voren komt.

Sinti en Roma gemeenschap
Bij het organiseren van de Nationale Herdenking Vervolging Sinti en Roma wordt intensief samengewerkt met de Sinti en Roma gemeenschap. Zij vormen het hart van de herdenking. Het Herinneringscentrum wil de kleine groep nog levende overlevenden en de nabestaanden een platform bieden om te herinneren en te herdenken. Tegelijkertijd wil het Herinneringscentrum op deze manier kennis overdragen aan de vele bezoekers van kamp Westerbork.

Na afloop van de Nationale Herdenking Vervolging Sinti en Roma zal in het museum een tentoonstelling over de geschiedenis van de Sinti en Roma in Nederland worden geopend. Ook zal een online platform worden gepresenteerd waarop verhalen van vervolgde Sinti en Roma te lezen zijn. Belangrijke partner bij beide initiatieven is het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. 

Het programma van 19 mei volgt binnenkort.

Lees hier meer over het transport van 19 mei 1944.


 

Terug naar overzicht