Radio Westerbork

Op zondag 7 april gaat Radio Westerbork over kampcommandant Gemmeker. Wie was deze man die tienduizenden Joden op transport naar de kampen in het Oosten stuurde? De opnames van Radio Westerbork zijn om 15.00 uur in de overkapping van de commandantswoning op het kampterrein. Radio Westerbork wordt live uitgezonden op Radio Drenthe.

Albert Konrad Gemmeker (1907-1982) was als commandant van kamp Westerbork verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend Joden van Westerbork naar de vernietigingskampen. Meestal gaf hij persoonlijk, ‘met een wenk met de hand’, het vertreksein voor de treinen. Na de oorlog kreeg hij tien jaar. Wegens goed gedrag kwam hij na zes jaar vrij en in 1951 kon hij terugkeren naar zijn geboortestad Düsseldorf.

Ad van Liempt
Sprekers in deze aflevering van Radio Westerbork zijn Ad van Liempt, de biograaf van Gemmeker, en Guido Abuys, conservator van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ad van Liempt deed afgelopen jaren diepgravend onderzoek naar de commandant. Op 2 mei verschijnt zijn boek hierover bij Uitgeverij Balans en op 9 mei promoveert hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op dit onderwerp.

Gemmeker stond bij sommigen bekend als een ‘correcte’ commandant die volhield niet geweten te hebben wat er met de Joden gebeurde in kampen als Auschwitz en Sobibor. Maar het onderzoek van Ad van Liempt laat weinig van dat beeld over. Gemmeker was een bureaucraat die zijn meerderen blindelings gehoorzaamde en geen empathie had met de slachtoffers

Column en muziek
De column komt deze keer van de hand van Koert Broersma, zijn boek over journalist en kampgevangene Philip Mechanicus verschijnt half april. De muziek van deze middag wordt verzorgd door Olaia Olaberri and Elena Muñoz, studenten van het Prins Claus Conservatorium.

Commandantswoning
De overkapping van de commandantswoning van Kamp Westerbork is zondag 7 april wederom het decor van Radio Westerbork. Deze ruimte is niet verwarmd. Wij raden het publiek dan ook aan warm gekleed te komen. Ook liggen er dekentjes klaar om u warm te houden.

Radio Westerbork is een samenwerking tussen Herinneringscentrum Kamp Westerbork en RTV Drenthe. De uitzending is gratis bij te wonen door publiek. U kunt zich daarvoor melden bij de commandantswoning op het kampterrein. De pendelbus vertrekt vanaf het museum en brengt u naar het kampterrein op vaste tijden. De uitzending op Radio Drenthe begint om 15.00 uur en duurt tot 16.00 uur.
 

Terug naar overzicht