Ooggetuigenlezing Bert Woudstra

De Kristallnacht en de gevolgen hiervan hebben diepe sporen achter gelaten in het leven van de Joodse Bert Woudstra. Hij vertelt hier op zondag 12 november over tijdens de ooggetuigenlezing in het kader van de activiteiten rond de herdenking van de Kristallnacht. Na de Reichskristallnacht op 9 november 1938 kwam een grote stroom vluchtelingen naar Nederland. Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork werd gebouwd.

Bert Woudstra is op 19 februari 1932 in Enschede geboren. Hij heeft een Nederlands Joodse vader en een Duits Joodse moeder. In de periode tussen de Kristallnacht en de Duitse inval vlucht de familie Woudstra tot twee keer toe bijna naar Engeland. De verantwoordelijkheid voor hun modezaak weerhoudt hen er echter van om daadwerkelijk te vluchten.

Onderduiken
Als wraak voor een sabotagedaad wordt de vader van Bert op 14 september 1941 bij een razzia opgepakt, samen met 104 andere Twentse Joodse mannen.Dat is het laatste contact dat Bert met hem heeft. Bert, zijn moeder, zijn broer en een inwonende Duitse neef duiken onder. Zijn broer belandt uiteindelijk als Engelandvaarder bij de Royal Air Force (RAF). Zijn neef, ook Engelandvaarder, dient bij de Prinses Irene Brigade.

Na de oorlog lukt het Bert om samen met zijn moeder en broer hun modehuis weer een plaats in de samenleving te geven. Hij wordt ook lid van de commissie ‘Nooit Meer – Nie Wieder’.

In hokjes stoppen
Bert heeft altijd nog veel pijn van de oorlog. Daarom wil hij jongeren en volwassenen een les voor de toekomst geven: wat er met mensen - en met name met kinderen - gebeurt als ze 'in hokjes worden gestopt' en worden gediscrimineerd.

Na afloop van de lezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork, die begint om 14.00 uur, beantwoordt Bert Woudstra graag vragen van het publiek. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen.

Terug naar overzicht