Het Verleden Voltooid

Documentairemaker Willem Hully laat het publiek van het Herinneringscentrum op zondag 19 maart 2017 kennis maken met het verhaal van zijn vader, die als één van de 12.500 Molukkers samen met zijn nog jonge gezin naar Nederland werd gestuurd. De Molukse KNIL-militairen sliepen met hun vrouwen en kinderen op strozakken in het voormalig kamp Westerbork. Hully maakte over zijn vader David de documentaire Het Verleden Voltooid. Na een inleiding van de maker zal deze film vertoond worden in het museum van Kamp Westerbork.

In maart 1951 kwam de eerste groep Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen in kamp Westerbork aan. Het was de eerste groep migranten na de Tweede Wereldoorlog. Niet op de vlucht of op zoek naar een beter leven, maar op bevel van de legerleiding voor een kort verblijf naar Nederland gestuurd. Het liep anders. In voormalig Kamp Westerbork moesten ze een nieuwe toekomst opbouwen. Het kamp kreeg een nieuwe functie en naam; woonoord Schattenberg.

“Na een grote brand in Schattenberg moesten mijn ouders in 1958 verhuizen naar een ander kamp in Vaassen”, vertelt Willem Hully. “Daar ben ik geboren en vernoemd naar een Nederlandse vriend van mijn vader. Waarom kreeg ik de naam van zijn Nederlandse vriend? En wat wist ik eigenlijk over de levensloop van mijn vader? De antwoorden vond ik op de plekken waar menig Moluks kind is opgegroeid. Indringende verhalen uit het verleden, die een inspiratie vormden om het beste uit het nieuwe leven te halen."

De langste bewoningsgeschiedenis die kamp Westerbork kent, is die van Moluks woonoord Schattenberg. Van 1951 tot 1971 werd kamp Westerbork gebruikt als onderkomen voor gerepatrieerde Molukkers die dienst hadden gedaan bij het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger). Op 18 en 19 maart 2017, besteedt het Herinneringscentrum aandacht aan deze periode met speciale thema-rondleidingen en historische foto’s, die herinneren aan woonoord Schattenberg.

Op zondag 19 maart geeft Willem Hully vanaf 14.00 uur een inleiding in het museum van Kamp Westerbork, waarna zijn documentaire Het Verleden Voltooid wordt getoond. Toegang tot de filmvertoning is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen. De gratis rondleidingen op 18 en 19 maart beginnen om 12.00 uur, bij de slagboom op het terrein van Kamp Westerbork.
 

Terug naar overzicht