Schakels in een systeem

Op basis van nieuw onderzoek van historicus dr. Frank van Riet maakte het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling ‘De bewakers van Westerbork’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd kamp Westerbork bewaakt door Duitse en Nederlandse SS’ers, Marechaussee, Nederlandse politiemensen en Joodse gevangenen. De deportatietreinen naar het Oosten werden begeleid door de Grüne Polizei.

> Over bewakers van kampen als Westerbork wordt al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog stevig gedebatteerd. Schuldig of onschuldig? Dader of omstander? Wel of geen kennis van de vernietiging in het Oosten? Onmenselijke beulen of gewone mensen? Deze en meer vragen staan centraal op het symposium ‘Schakels in een systeem. De bewakers van Westerbork’. Door middel van discussie, debat, gesprek en lezingen proberen wij een antwoord te formuleren op de centrale vraag: Wie waren nu die bewakers van kamp Westerbork?

17 februari 2017 van 11.00 tot 18.00 uur.

MET MEDEWERKING VAN historici, sociologen, psychologen en betrokkenen als onder andere: Dr. Bart van der Boom, Dr. Hinke Piersma, Dr. Marnix Croes, Dr. Guus Meershoek, Dr. Frank van Riet, Prof.dr. Johannes Houwink ten Cate, Dr. Gerrit Breeuwsma, Rinke Smedinga en Ad van Liempt.

DAGVOORZITTER Margriet Vroomans.

> U KUNT ZICH, UITERLIJK VÓÓR 15 FEBRUARI, AANMELDEN VIA info@kampwesterbork.nl óf 0593 59 26 00.

KOSTEN inclusief lunch en borrel
> € 35,-
> € 25,- voor studenten
 

Terug naar overzicht