Japanse Concentratiekampen

Eenenzeventig jaar na de bevrijding van Nederlands-Indië wordt het boek Japanse Concentratiekampen van Jannie Boerema over het leven van Jeppe Mellema gepresenteerd. Hij is vijftien jaar oud wanneer hij wordt blootgesteld aan de ontberingen in verschillende Japanse interneringskampen. 

Jeppe Mellema is op 18 maart 1926 geboren op Java. Wanneer de oorlog uitbreekt in 1942 wordt Jeppe’s vader als dwangarbeider te werk gesteld aan de beruchte ‘Pakanbaroespoorlijn’ op Sumatra. Jeppe wordt gescheiden van zijn moeder en broertje en naar mannenkamp Tjikoedapateuh gedeporteerd. Vernederingen en zware straffen waren aan de orde van de dag. Er heerste honger en onzekerheid.

Jannie Boerema (1946) beschrijft in Japanse Concentratiekampen de oorlogservaringen van Jeppe Mellema. De schrijfster/journalist heeft meerdere publicaties op haar naam staan, waarvan een aantal in het Drents. Boerema schreef al eerder De kinderen van de NSB, met interviews van kinderen met ‘foute ouders’. Japanse Concentratiekampen is haar tweede boek met een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog en laat zien hoe wreed de mens kan zijn.

De presentatie van Japanse Concentratiekampen op 15 augustus begint om 14.00 uur. Jeppe Mellema wordt geïnterviewd en beantwoordt vragen uit het publiek. Toegang tot de boekpresentatie is bij de entreeprijs voor het museum inbegrepen. Reserveren is noodzakelijk, via info@kampwesterbork.nl of 0593-592600.
 

Terug naar overzicht