Bert van der Linden
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert verschillende activiteiten in verband met de jaarlijkse herdenking van Nederlands-Indië. De Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië, na de capitulatie van Japan. Op zondag 14 augustus doet ooggetuige Bert van der Linden tevens zijn verhaal. Hij zat als tweejarig jongentje gevangen in een Japans interneringskamp.

Bert van der Linden is op 11 mei 1940 op het eiland Borneo in het voormalig Nederlands-Indië geboren. In januari 1942 bezetten de Japanners het eiland Borneo. Twee maanden later worden Bert, zijn vader en zijn moeder opgepakt en naar Japanse interneringskampen overgebracht. Vader komt in een mannenkamp terecht en wordt hier om het leven gebracht. Bert en zijn moeder verblijven de langste periode in het vrouwenkamp Kandangan. Zij krijgen in dit kamp op 31 augustus 1945 te horen dat Japan gecapituleerd heeft.

Pas als Bert volwassen is heeft hij het gevoel dat de Japanse bezetting echt voorbij is en dat hij zijn eigen bestaan op kan bouwen.

Bert van der Linden vertelt over zijn oorlogservaringen op zondag 14 augustus om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.

Terug naar overzicht