Sobibor

Gedurende de maanden november en december worden ’s weekends documentaires vertoond over vernietigingskamp Sobibor in het museum van Kamp Westerbork zoals: Selma, de vrouw die Sobibor overleefde door Ad van Liempt.

Selma Wijnberg (Groningen, 1922) is een van de zeer weinigen die Sobibor overleefde. Sobibor was een vernietigingskamp dat niemand mocht overleven, zodat na de oorlog niemand zou kunnen getuigen over de massamoord die daar werd gepleegd.

Die opzet mislukte. In Sobibor brak in oktober 1943 een opstand uit, waardoor enkele honderden Joodse gevangenen het kamp konden ontvluchten. Onder hen Selma Wijnberg en haar Poolse vriend Chaim Engel. Ze bleven uit handen van de nazi's en doken onder - in het uiterst vijandige Polen. Beiden overleefden de oorlog, en emigreerden uiteindelijk naar de Verenigde Staten.

Journalist/schrijver Ad van Liempt zocht Selma Wijnberg op.

De documentaires over Sobibor worden vertoond als aanvullend programma op de tijdelijke tentoonstelling Sobibor - Het geheugen van de grond, die nu tot zien is in het museum van Kamp Westerbork. Toegang tot de filmvoorstellingen zit bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.

Terug naar overzicht