Good Luck Hold On!

Oorlogsveteraan Wim Dijkema vertelt op de historische datum 11 juli zijn verhaal over de val van de enclave Srebrenica met het stuk Good luck, hold on! in het museum van Kamp Westerbork. Dijkema laat nu twintig jaar later het drama in Oost-Bosnië, waarbij ongeveer achtduizend moslims werden vermoord, herleven in zijn monoloog. Als VN-militair verbleef Wim Dijkema al zes maanden in de enclave toen de Bosnische Serviërs het gebied aanvielen en innamen. Hij vertelt al vele jaren over zijn ervaringen op scholen en sinds 2011 op het toneel voor een breder publiek.

"Wim laat zien dat theater van toegevoegde waarde is; dat hij van vlees en bloed is. Met een hoofd waarin veel meer past dan duizenden pagina's artikelen, onderzoeken, of rapporten. Met een hart dat van 'Srebrenica' nog dagelijks sneller gaat kloppen. Met een ziel waarin het licht gelukkig niet is uitgeslagen. Voor mij indrukwekkend en aanmoedigend, omdat je behalve aan zijn verhaal óók aan zijn lijf en aan zijn ogen kunt aflezen dat hij 11 juli 1995 draagt, en dat vergt moed en inspanning”, aldus filmregisseur Ruud Hendriks.

Twintig jaar na de val van de enclave is de wond bij de overlevenden van de genocide nog altijd vers. En voor de Dutchbatters is de klap nog steeds voelbaar. Zoals de nabestaanden nog steeds de pijn van het verlies dragen, zo worstelen vele van de Nederlandse soldaten met gevoelens van onmacht en in de steek gelaten zijn. En laait in ons land steeds weer de discussie op over de Nederlandse verantwoordelijkheid in dit drama.

Met tentoonstelling Dutchbatt Graffiti – Herinneringen aan Srebrenica 1994-1995 op het plein vóór het museum van Kamp Westerbork laat fotograaf Sake Elzinga in de maanden juli en augustus een selectie van de muurschilderingen en –tekeningen in de compound van de Dutchbatters zien. Maar ook een beeld van het huidige Srebrenica, van opgravingen in massagraven tot de jaarlijkse herbegrafenissen op 11 juli.

Good Luck Hold On! is zaterdag 11 juli om 14.00 uur te zien in het museum van Kamp Westerbork. De entreeprijs bedraagt € 12,50 (inclusief museumbezoek) en €4,00 voor Vrienden. Belangstellenden kunnen kaarten reserveren via info@kampwesterbork.nl of 0593- 592600.
 

Terug naar overzicht