Kamp Westerbork 70 jaar bevrijd

Op zondag 12 april 2015 wordt de bevrijding van kamp Westerbork herdacht, dit jaar 70 jaar geleden. De transporten staan centraal in het herdenkingsprogramma. Want de bevrijding betekende wel het einde van jarenlange vervolging, maar betekende ook het wachten op bericht over de 107.000 mannen, vrouwen en kinderen die in de voorgaande jaren uit Nederland waren weggevoerd.

Citaten uit het dagboek van kampgevangene Philip Mechanicus en beelden van de trein vormen de rode draad van de herdenking, die live op televisie wordt uitgezonden in samenwerking met de NOS. De herdenking begint om 14.30 uur op het kampterrein. Vanzelfsprekend is een ieder van u van harte uitgenodigd de herdenking bij te wonen.

Op die dag vormen twee gerestaureerde goederenwagons het decor van de herdenking van de bevrijding van het kamp zeventig jaar geleden. Op de ‘Rampe’ – de plek in het kamp vanwaar de treinen vertrokken – zijn rails aangebracht, waarop de beide wagons staan.

Op de website www.bevrijdingsportretten.nl (onder constructie) vindt u verhalen van de mannen, vrouwen en kinderen die op 12 april 1945 in kamp Westerbork bevrijd werden. De portretten werden geschreven, geschilderd en gefilmd door onbekende en bekende Nederlanders met een duidelijke relatie met de persoon die zij geportretteerd hebben.

Rondleiding kampterrein
12:00 en 13.00 uur

Herdenking

Het kampterrein is 12 april vanaf 13.00 uur met eigen vervoer toegankelijk. Parkeren kan bij de radiotelescopen. Gezien de te verwachten belangstelling wordt bezoekers vriendelijk verzocht ruim op tijd aanwezig te zijn.

De herdenking begint om 14.30 uur met een stille tocht vanaf de ingang van het voormalig kampterrein naar 'de Rampe'.

Het programma wordt afgesloten met een bloemlegging.

De herdenking zal rechtstreeks worden uitgezonden door NOS en is live op televisie te volgen.

Terug naar overzicht