The Undying Flame

Op zondag 24 augustus geeft de Joods Amerikaanse folk-gitarist Jerry Silverman een uniek concert in Herinneringscentrum Kamp Westerbork onder begeleiding van Duo NIHZ. Silverman is wereldwijd erkend als specialist in Holocaust-muziek. Hij bracht The Undying Flame, Ballads and Songs of the Holocaust uit op cd en als bladmuziek in 16 talen. Hiervoor deed hij 9 jaar onderzoek en ontdekte hij liederen die nooit eerder op papier waren gedrukt. The Undying Flame bevat 110 nummers en is het standaardwerk geworden voor muziek uit de Holocaust.

Het Nederlands Joodse muziekkoppel Duo NIHZ kwam in contact met Jerry Silverman (1931) toen zij een cd opnamen om geld in te zamelen voor de bouw van een nieuw museum bij concentratiekamp Blechhammer in Polen. Bobby Rootveld speelt gitaar, Sanna van Elst speelt blokfluit. In het contact tussen de muzikanten uitte Silverman de wens om de Westerbork Serenade in Herinneringscentrum Kamp Westerbork te spelen. De folk-gitarist introduceerde de Westerbork Serenade van het populaire Amsterdamse jazz-duo Johnny & Jones in Amerika. Silverman trad nog niet eerder op in Nederland en het concert in Herinneringscentrum Kamp Westerbork is voorlopig het enige.

De Joodse Johnny & Jones werden in 1943 opgepakt en vastgezet in Durchgangslager Westerbork. Hier traden ze op onder de naam Johnny und Jones. Tijdens de “Bunter Abend” zongen ze Duits, waarvoor ze zelfs enkele lessen namen. In de zomer van 1944 kreeg het duo enkele dagen verlof. Ze namen de Westerbork Serenade op in Amsterdam. Aldaar zijn de heren nooit ingegaan op het aanbod van vrienden om hen te helpen onderduiken. In september van dat jaar werden Johnny & Jones met een van de laatste transporten vanuit kamp Westerbork naar Theresienstadt, Auschwitz, en uiteindelijk Bergen-Belsen gedeporteerd. Daar stierven ze aan uitputting en ontbering; Jones op 20 maart en Johnny op 15 april 1945, de dag waarop het kamp werd bevrijd.

Jerry Silverman en Duo NIHZ spelen twee keer drie kwartier bekende Joodse liederen uit de Holocaust. Het concert is bij te wonen op zondag 24 augustus van 14.00 tot 16.00 uur in Herinneringscentrum Kamp Westerbork en kost € 15,00 (inclusief museumbezoek).

U kunt zich aanmelden per mail info@kampwesterbork.nl of per telefoon (0593) 59 26 00


 

Terug naar overzicht