'Bagage', de tocht van een vluchteling

Een Illyrisch gezin trekt met een auto vol bagage door Drenthe. Zij hebben hun thuis verlaten, omdat de spanningen tussen de rebellen en het regeringsleger hoog opliepen. Communisten, Christenen, andersdenkenden, alleen de echte Illyriërs mochten blijven. Uit de koffers komen verhalen, voorwerpen, herinneringen. De bagage staat symbool voor alles wat de vluchteling halsoverkop moet achterlaten en de verschrikkelijke verhalen, die zij gaande weg hun reis verzamelen.

 

De voorstelling wordt letterlijk, in een prachtige vormgeving van Harm Naaijer, met een autootje vol bagage naar het publiek toegereden. NiznO en Herinneringscentrum Kamp Westerbork willen met de voorstelling jongeren, volwassenen en ouderen laten nadenken over wat vrijheid voor hen betekent. De jonge acteurs van NiznO verschijnen bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork met hun voertuig vol koffers. Bijvoorbeeld een koffer met een lied, een koffer met een verhaal, een interactieve social media koffer of een bewegingskoffer. Ze vormen samen een levensverhaal. Enkele scènes hebben een interactief karakter, waarbij het publiek getriggerd raakt om over statements of vragen na te denken.
 

In het kader van de Herdenking van de Reichskristallnacht op 9 november 1938  wordt de voorstelling op zondag 9 november opgevoerd vóór het museum om 13.00 uur. 

Terug naar overzicht