Verhalen op de plek zelf

In samenwerking met Hella van der Wijst en Kolijn van Buerden heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork Het verhaal op de plek zelf voortgebracht. In de vorm van een audiotour wordt hierin het persoonlijke verhaal verteld. Met deze productie is het initiatief genomen om de geschiedenis van vervolgingsplekken voor een breed publiek toegankelijk te maken.

In de audiotours liggen de persoonlijke herinneringen vastgelegd van overlevenden Ro Horneman, Carla Josephus Jitta, Jules Schelvis en Stien Spier op de plekken waar zij ooit vervolgd werden. In respectievelijk Bergen-Belsen, Theresienstadt, Sobibor en Ravensbrück kunnen bezoekers met behulp van de hier aangeboden downloads zelfstandig worden rondgeleid over de voormalig kampterreinen.

 • Bergen-Belsen Bergen-Belsen

  Roos 'Ro' Horneman-Leverpoll (1922) overleefde Bergen-Belsen. In deze audiotour vertelt ze over het kamp en haar herinneringen.

  MEER
 • Ravensbrück Ravensbrück

  Stien Spier-Pullen (1918-2011) vertelt in een audiotour over de tijd die ze doorbracht in het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück.

  MEER
 • Sobibor Sobibor

  Jules Schelvis (1921) is een van de weinigen die vernietigingskamp Sobibor overleefde. Over zijn persoonlijke herinneringen vertelt hij in deze audiotour.

  MEER
 • Theresienstadt Theresienstadt

  Met het laatste transport uit Westerbork werd Carla Josephus Jitta naar Theresienstadt gedeporteerd. In deze audiotour vertelt ze over haar verblijf in het kamp.

  MEER